Kategorizacija HORESSTARS
Kategorizacija HORESSTARS
Na 49. Skupštini Poslovnog udruženja HORES usvojen je predlog Pravilnika o standardima za kategorizaciju restorana. Od 2010. godine restorani nisu obuhvaćeni obaveznom kategorizacijom koja je u nadležnosti Republike Srbije, odnosno resornog ministarstva.
U međuvremenu se ukazala potreba da se standardizuje ponuda restorana u Srbiji, pa je HORES preuzeo inicijativu za izradu Pravilnika o standardima za kategorizaciju restorana. U procesu izrade pravilnika učestvovali su eksperti za ugostiteljstvo iz redova profesora i vodećih privrednika, vlasnika i menadžera poznatih restorana. Konsultovani su raspoloživi standardi Evropskog udruženja HOTREC, kao i „Mišelinovi“ standardi za restorane. S druge strane, vodilo se računa i o realnim potencijalima restoraterstva Srbije.
Kategorizacija restorana
1. Obaveštenje o potrebnoj dokumentaciji za određivanje kategorije restorana
2 .Obaveštenje o izdavanju standardizovanih tabli sa oznakom kategorije
3. Uputstvo
4. Zahtev za određivanje kategorije restorana
5. Izjava o ispunjenosti standarda za rangiranje restorana u kategorije
6. Izjava o ispunjenosti minimalnih tehničkih i sanitarno-higijenskih uslova i implementaciji haccp standarda
7. Pravilnik o standardima za kategorizaciju restorana