HORES traži smanjenje PDV-a na hranu u hotelima i restoranima
Udruženje hotelijera i restoratera Srbije HORES predložiće Vladi Srbije i resornim ministarstvima
smanjenje stope PDV-a na hranu u hotelima i restoranima sa dosadašnjih 20% na 10%.
Time bi se Srbija pridružila grupi od više od 20 evropskih zemalja koje već imaju redukovanu poresku stopu na ove usluge. Na ovaj način bi se sektor sa najvećim razvojnim potencijalom u državi doveo u konkurentniji položaj, čime bi se obezbedio dalji ekonomski rast, ne samo turizma i ugostiteljstva već i povezanih delatnosti.
Ovu inicijativu je HORES pokrenuo još pre deceniju, ali i dalje insistiramo na tome da se uslovi za ovaj
sektor promene. Zato će još jednom biti zatražena izmena Zakona o porezu na dodatu vrednost. Pitanje poreskog tretmana služenja hrane u ugostiteljskim objektima nije novo, ali je važno da se što pre reši. Smanjenjem poreza na hranu koja se priprema i služi u ugostiteljskim objektima poput hotela i
restorana, u određenoj meri smanjile bi se cene ugostiteljskih usluga u Srbiji, što bi dovelo do povećanja broja gostiju, a samim ti i do otvaranja novih radnih mesta.
Ovakva tehnika privlačenja turista i posredno povećanje fiskalnih prihoda nastalih zbog smanjenja poreza u ugostiteljstvu pribegle su već mnoge zemlje kako bi svoju turističku ponudu učinile što primamljivijom i samim tim povećale svoje prihode i razvijale druge grane privrede. Smanjenjem poreske stope značajno bi se destimulisali pokušaji pojedinih nesavesnih preduzetnika da izbegavaju plaćanje PDV-a u
ugostiteljskim objektima, pošto bi stopa poreza od 10 odsto činila neisplativim rizik od kažnjavanja i
zatvaranja objekata.
HORES smatra da bi se smanjenjem poreske stope značajno povećao obuhvat naplate poreza, kao i da bi došlo do značajnog rasterećenja poreskih inspekcija, jer i dalje trećina ugostiteljskih objekata posluje u sivoj zoni.
Kada je reč o Srbiji sektor smeštaja i hrane praktično je nerazdvojiv i predstavlja ključni pokretač našeg
turizma. U mnogobrojnim studijama u kojima se analizira turistička konkurentnost, sugeriše se i na
redukovani PDV, tako da u zemljama EU, čak 22 članice primenjuju drugačiju stopu PDV-a na ugostiteljske usluge, hrane i pića.
Iz prakse tih zemalja se vidi da je smanjenje PDV-a , dovelo s jedne strane do smanjenje priliva sredstava zbog smanjene stope poreza, ali je s druge povećan priliv po osnovu povećanja prihoda, od poreza na dobit hotela i restorana, poreza i doprinosa na plate i od ubiranja PDV-a u novootvorenim objektima,
povećanja prihoda, rasta investicija, lične potrošnje i izvoza.
Jedno evropsko istraživanje sprovedeno na deset zemalja pokazalo je da ovakva mera u turizmu i
ugostiteljstvu ima pozitivne uticaje na celokupnu privredu. Na primer, pokazalo se da smanjenje poreskog
opterećenja u turizmu i ugostiteljstvu generiše stopu rasta BDP-a između 0,2 i 0,6 procentnih poena, kao i da je korist od smanjenog poreskog opterećenja turizma i ugostiteljstva veća od troškova izgubljenih
prihoda u budžetu.
Naše ugostitelje i hotelijere brine i mogućnost da bi turisti mogli da počnu da biraju povoljnije konkurentske destinacije. Čak se i stopa PDV-a od 10 odsto smatra nedovoljno
konkurentnom, jer mnoge zemlje imaju i nižu stopu poreza. I u samoj Strategiji razvoja turizma Srbije do 2025. godine ocenjeno je da je fiskalno opterećenje turističkog sektora veće nego u zemljama našeg okruženja.
Pročitajte i ostale VESTI.